O plemeniti veščini boksa

1568770

Je ena od najstarejših športnih zvrsti, ki se je iz obračuna s pestmi razvila v plemenito športno disciplino, ki so jo občudovali kralji, trenirali aristokrati, starodavni vladarji pa so se z njo ukvarjali, da bi izboljšali svoje borilne sposobnosti.

Ima dolgo zgodovino, saj prvi zapisi izhajajo izpred 3000 let pr.n.št. iz Egipta; Grki so šport predstavili v 7. stoletju pr.n.št., kasneje so ga prevzeli Rimljani s svojimi gladiatorskimi igrami. S padcem rimskega imperija se zapisi o boksu končajo in pojavijo ponovno v 17. stoletju v Angliji;

Amaterski boks se pojavi 1880, ki je vzel osnovo iz profesionalnega boksa z željo po svoji identiteti, vidnosti in pravilih. Uvrščen je bil na olimpijski program leta 1904 v Saint Louisu, kjer je tekmovalo samo moštvo iz ZDA, leta 1912 pa je bil izpuščen, ker je bil boks na Švedskem prepovedan. Od leta 1952 športniki ne boksajo za tretje mesto, ampak sta oba poraženca pol-finala dobitnika bronaste medalje.

Je šport, kjer se dva tekmovalca podobne teže, spopadeta med seboj s pestmi. Poznamo tri osnovne udarce: direkt, kroše in aperkat, vsi drugi udraci so kombinacija teh treh. Pri boksu obstajajo trije načini za zmago, zmaga je dosežena:
če je nasprotnik knockoutiran in ne more več vstati medtem ko sodnik prešteje do deset sekund,
ali če je nasprotnik preveč poškodovan, da bi lahko nadaljeval borbo,
ter, če ni ustavitve boja pred dogovorjenim število krogov (rund) je zmagovalec tisti, ki ga določi bodisi sodnik ali sodnikove kartice;

Delovni čas 

GOLDEN GLOVES GYM 

ponedeljek - petek:
6:00 - 22:00

sobota:
8:00 - 13:00

Nedelja: zaprto

M: 070 832 420

E: info@goldengloves-gym.si

Naša lokacija

LJ-Šentvid 
Prušnikova 95